085 - 106 12 77

Hovenier nodig in Den Haag?

Tuin winterklaar maken Den Haag

Door uw tuin winterklaar te maken in Den Haag zorgt u ervoor dat uw tuin de winter goed doorkomt. Uw planten, gazon en vijver worden beschermd en in het voorjaar kunt u weer genieten van een prachtige tuin. Ook ziet uw tuin er gedurende de winter netjes uit. Dus heeft u in de zomer kunnen genieten van een mooie tuin, maar is deze inmiddels uitgebloeid? Neem dan contact met ons op voor tuinonderhoud. In Den Haag en omgeving staat JC Hoveniers voor u klaar om uw tuin winterklaar te maken.

Wanneer tuin winterklaar maken?

De beste maand om de tuin winterklaar te maken is oktober! Oktober wordt als de meest ideale maand gezien omdat het in deze periode ook nog lekker is qua weersomstandigheden om in de tuin te werken. De temperaturen zijn nog aangenaam en het aantal regendagen valt ook nog mee. Zo kunt u ook vast bloembollen planten zonder dat deze in een te natte bodem komen te staan. Daarnaast moet uw tuin winterklaar zijn voor het gaat vriezen, wat het in oktober eigenlijk nooit doet. Natuurlijk kunt u ook in november uw tuin nog winterklaar maken, maar dan moet u wel iets beter op het weerbericht letten.

Tuin winterklaar maken: feit of fabel?

Veel mensen vragen zich af of het wel echt nodig is om uw tuin winterklaar te maken. Maar is dit nu feit of fabel? Het is waar dat in de winterperiode de tuin het minste onderhoud nodig heeft, maar dit zegt nog niks over hoe uw tuin de winter doorkomt. Door uw tuin rond oktober voor te bereiden op de winter zorgt u ervoor dat u in het voorjaar zonder al te veel moeite weer van uw tuin kunt genieten. Met uw tuin winterklaar maken zorgt u er namelijk voor dat alles wat in de tuin staat de winter overleeft en bevorderd u in het voorjaar de groei. Natuurlijk kunt u zelf uw tuin winterklaar maken, maar het kan een vrij grote klus zijn die u liever uit handen geeft. Dan staan de hoveniers van JC Hoveniers voor u klaar! We zullen in ieder geval de meest voorkomende werkzaamheden voor u op een rijtje zetten.

Tuin winterklaar maken: doe het zelf

1. Verwijder alles wat niet meer bloeit

Begin het tuinonderhoud door alles uit uw tuin te halen wat niet langer meer bloeit. Dit betekent dat u dode bladeren en bloemen van planten en bomen weghaalt, maar ook eenjarige planten met wortel en al verwijdert. Hier zou u eventueel voorjaarsbollen voor terug kunnen plaatsen. Haal ook zomerbollen en –knollen uit de tuin en bewaar ze op een koele en droge plek.

2. Snoei bomen en planten

De volgende stap is het terug snoeien van bomen, planten en hagen. Wanneer u dit doet is het wel verstandig om een snoeikalender in acht te nemen. Niet iedere boom, plant en haag is geschikt om in het najaar te snoeien. Planten die te groot zijn geworden kunt u ook scheuren en later herplaatsen.

3. Onderhoud uw gazon

In de winter groeit uw gazon minder hard, maar om ervoor te zorgen dat deze niet stopt met groeien of dood gaat is het goed deze ook voor te bereiden op de winter. Dit begint met het verwijderen van onkruid en dode bladeren. Het verwijderen van afgevallen bladeren doet u ook door de winter heen, zodat het gazon niet afgesloten wordt van het licht. Hierna maait u het gazon voor de laatste keer. Doe dit niet te kort, 4 centimeter is een mooie lengte. U kunt dus de stand van de grasmaaier een standje lager zetten. Het laatste wat u kunt doen is het toevoegen van een wintermeststof of kalk aan uw gazon. Kalk zorgt ervoor dat wortels beter belucht worden, de zuurgraad van de grond lager wordt en het voorkomt de vorming van mos.

4. Maak de vijver winterklaar

Ook uw vijver kunt u voorbereiden op de winter, zowel uw vijverplanten als de vissen. Ales eerste is het zaak om afgestorven planten als waterlelies te verwijderen. Ook afgevallen bladeren haalt u uit de vijver. Zo voorkomt u dat deze een laag op de bodem vormen die gaat rotten en de waterkwaliteit naar beneden haalt. U kunt dit voorkomen door bijvoorbeeld en net over de vijver te spannen. Wanneer het gaat vriezen moet u ervoor zorgen dat de vijver open blijft. U kunt hiervoor een pompje gebruiken of een ijsvrijhouder. De pomp kunt u het beste 30 centimeter boven de bodem plaatsen, zodat het warme water onderin blijft en de vissen makkelijker overwinteren. Andere waterelementen zoals fonteintjes (en soms ook filters) kunt u uitzetten in de winter.

5. Zorg voor kwetsbare planten

Heeft u kwetsbare planten in de tuin staan die niet goed tegen vorst kunnen? Dan raden wij u aan deze extra te beschermen. Planten die in de tuin geplant staan kunt u afschermen met bijvoorbeeld riet of andere materialen. Kuipplanten in pot kunt u naar binnen halen. Zorg ervoor dat ze in een koele, maar vorstvrije ruimte komen te staan.

6. Voorkom schade aan leidingen en materialen

Niet alleen uw planten hebben last van de vorst, maar ook waterleidingen en bijvoorbeeld potten of gieters. Ook deze kunt u veilig de winter door laten komen wanneer u de juiste maatregelen neemt. Wanneer u buiten waterleidingen heeft lopen en/of een buitenkraantje heeft die niet vorstvrij is dan kunt u het beste het water hiernaartoe afsluiten. Vergeet deze niet na afsluiting leeg te laten lopen. Andere attributen als potten en gieters kunt u het beste op de kop neerzetten. Dit voorkomt dat er water in blijft staan en ze stuk vriezen.

7. Denk om de vogels

Ook de vogels kunnen in de winter wel wat hulp gebruiken. Zowel met eten en drinken als met beschutting. Indien u wilt kunt u dus extra vogelhuisjes of nestkastjes plaatsen. Daarnaast kunt u zaadmengsels, vetbollen, appels en broodkorsten in de tuin neerleggen. U kunt het zowel ophangen, als op een voedertafel en de grond plaatsen. De ene vogel is de andere niet. Sommige vogels lukt het niet om aan een vetbol te hangen, anderen durven alleen van de grond te eten.

Tuin winterklaar maken Den Haag JC Hoveniers

Bovenstaande werkzaamheden kunt u zelf uitvoeren, maar uw tuin winterklaar maken in Den Haag kan JC Hoveniers ook voor u doen. Zo bent u ervan verzekerd dat uw tuin tijdens en na de winter er goed uit ziet. Naast de najaarsbeurt kunnen wij uw tuin ook een voorjaarsbeurt geven of deze periodiek onderhouden. Zo bent u het gehele jaar door in het bezit van uw eigen buitenparadijs. Bel voor het maken van een afspraak naar 085 - 106 12 77 of vul ons contactformulier in voor meer informatie. Wij zijn u graag van dienst.

 
 

Ons werkgebied

Niet alleen Den Haag en omgeving, maar heel Zuid-Holland!

Waarom kiezen voor ons?

  • Vooraf besproken tarieven
  • Jaren lange ervaring
  • VCA Gecertificeerd

Maak een afspraak

JC Hoveniers is u graag vakkundig en snel van dienst. Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Maak direct een afspraak door te bellen naar 085 - 106 12 77.

Offerte aanvragen

Graag eerst een offerte voor u een afspraak maakt? Of wilt u meer informatie over wat wij voor u kunnen betekenen? Vul dan ons offerte formulier in. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

shortcodeCommand = [bono_form]
Image
Aanleg/ontwerp: Geheel nieuwe tuinaanleg en/of tuinontwerp
Onderhoud: Snoeien, boomverzorging en ander seizoensonderhoud
Renovatie: Deelprojecten zoals een nieuwe schutting, vijver of bestrating

Werkgebied

Den Haag, Delft, Den Hoorn, Zoetermeer, Rijswijk, Leidschendam en Voorburg.

Hoofdvestiging