085 - 106 12 77

Hovenier nodig in Den Haag?

Tuin lenteklaar maken

Iedere tuin kan wel een voorjaarsbeurt gebruiken, of u nu een kleine onderhoudsvrije tuin heeft of een groene, bloeiende Engelse tuin. Uw tuin lenteklaar maken kunnen de hoveniers van JC Hoveniers uiteraard voor u doen. Wij kunnen dit in de vorm van eenmalig onderhoud doen, maar wij kunnen ook periodiek bij u langs komen. Hierin zijn verschillende mogelijkheden. Wat dacht u van ieder jaar uw tuin lenteklaar maken? Of uw tuin winterklaar en lenteklaar maken? Ook maandelijks of tweemaandelijks onderhoud is een optie. Wij gaan graag met u in gesprek over uw wensen. Bent u nou van mening dat u zelf uw tuin lenteklaar kunt maken? Dan hebben wij een handige samenvatting gemaakt waarin u precies kunt vinden wat er in ieder geval aan uw tuin moet gebeuren.

Zelf uw tuin lenteklaar maken

U kunt tuinonderhoud uitbesteden maar wellicht kunt u ook zelf uw tuin lenteklaar maken met onderstaande tips. We hebben alles zo overzichtelijk mogelijk voor u neergezet en de verschillende stappen om uw tuin lenteklaar te maken op volgorde gezet zodat u na tip 9 weer de trotse eigenaar moet zijn van een heerlijke tuin.

1. Opruimen

Het lenteklaar maken van uw tuin begint met een grote opruimbeurt. In de herfst en winter heeft het meeste blad losgelaten en de kans is groot dat een deel hiervan nog in uw tuin ligt. Ook kan er door storm en slecht weer ander tuinafval in uw tuin zijn beland, zoals losse blaadjes en takken. Gooi dit ook vooral weg! Zo kunt u straks met een opgeruimde tuin beginnen.

2. Snoeien

De eerst volgende logische stap om te nemen is het snoeien van planten, struiken, hagen en bomen. Wanneer u veel groen in uw tuin heeft staan kan dit een grote klus zijn, maar alles voor een prachtig bloeiende tuin in het voorjaar en de zomer! Met snoeien zorg je ervoor dat ze straks optimaal kunnen bloeien. In Nederland hebben veel mensen rozenstruiken en hortensia’s in de tuin. Deze kun je in maart al snoeien. Van de rozen verwijder je de dode en beschadigde takken, bij de hortensia snoei je alle takken die ouder zijn dan 3 jaar tot op de aan de grond, de rest laat je zitten. Hortensia’s groeien namelijk weer op de oudere takken. Ook lavendel en vlinderstruiken kun je prima in deze periode snoeien. Ditzelfde geldt voor fruitbomen. Wanneer april is aangebroken kun je ook beginnen met het snoeien van heggen, bessen en druivenstruiken. In mei zijn vervolgens de kuip- en klimplanten aan de beurt, net als de buxus. Bij alles wat in het voorjaar gesnoeid kan worden geldt wel, houdt rekening met mogelijke vorst. Sommige planten zijn hier zeer gevoelig voor waardoor het soms beter is om even te wachten.

3. Onkruid

Nadat uw tuin netjes gesnoeid is en u het snoeiafval heeft gestekt of weggegooid gaan we weer verder met opruimen: onkruid verwijderen. Wanneer u onkruid verwijdert uit uw tuin probeer dit dan met wortel en al te doen, zo voorkomt u dat hetzelfde plantje opnieuw uw tuin overwoekerd. Verwijder niet alleen het onkruid uit de borders en plantenbakken, maar haal ook het onkruid tussen de tegels weg.

4. Gazon

Wanneer het onkruid uit de rest van uw tuin verdwenen is kunnen we ons gaan richten op het gazon. Zodra de temperatuur weer boven de 5 graden uitkomt gaat het gras weer groeien. We beginnen daarom met het maaien van uw gazon. Nadat dit is gedaan kunt u het beste een dag later het gras verticuteren. Dit klinkt heel moeilijk, maar staat voor het harken van het gras waarbij alle mossen en onkruid tussen het gras vandaan zijn gehaald. Voor het verticuteren van uw gazon bestaan speciale harken. Na die tijd zie je direct waar mogelijk kale plekken zijn ontstaan en waar u dus nieuw gras kunt zaaien. Het is belangrijk om de ingezaaide plekken van genoeg water te voorzien, totdat het gras gaat groeien. Is uw gras geverticuteerd en ingezaaid, dan kunt u het gazon bemesten. Het mooiste is om dit te doen vlak voordat het gaat regenen zodat de bemesting goed in de grond trekt. Uw gazon moet zo binnen een paar weken weer zo goed als nieuw!

5. Terras en sierbestrating

Behalve uw gazon is het natuurlijk ook belangrijk dat uw terrassen en overige sierbestrating er goed uit ziet. Daarom gaan we hier ook de groene aanslag verwijderen. U kunt dit met een chemisch middel doen, maar voor het behoud van uw terras en de natuur raden wij u dit niet aan. Wel kunt u werken met schoonmaakazijn en water, of een biologisch afbreekbaar middel. Er zijn speciale pompjes te koop voor een kleine prijs waarmee u het schoonmaakmiddel makkelijk kunt verspreiden. Dit voorkomt pijn in de rug en dat u continu moet bijvullen. Wat wij ook nog vaak horen is dat men het terras schoonmaakt met een hogedrukreiniger. Dit is een optie, maar ook zeker niet aan te raden. De kracht waarmee het water op de tegels terecht komt zorgt ervoor dat niet alleen vuil, maar ook zand wordt verwijderd. Hierdoor worden de voegen minder en als u dit vaker herhaalt kan het er uiteindelijk toe leiden dat uw terras verzakt.

6. Vijver

Heeft u een vijver in de tuin? Dan is het goed om hier ook nog even aandacht aan te besteden. Wanneer u een net over de vijver heen had dan mag u deze nu verwijderen. Dit scheelt een hoop blad in de vijver, maar toch is het goed deze alsnog te controleren en om daar waar nodig de dode bladeren en planten uit de vijver te halen. Heeft u geen net over de vijver dan geldt dit sowieso. Dode planten kunnen namelijk voor draadalg zorgen, iets waar u liever geen last van heeft. Het is namelijk een soort onkruid, maar dan voor in het water. Hoe meer zuurstofplanten u in uw vijver heeft, hoe minder last u hiervan zult hebben. De laatste stap is het schoonmaken van de filters, pompjes en eventuele fonteintjes die u in de vijver heeft. Hierna is uw vijver helemaal klaar voor de lente en zomer!

7. Planten

Is alles opgeruimd, schoon en netjes? Dan kunnen we weer beginnen aan het opbouwen van uw tuin. Wellicht heeft u voor de winter bollen uit uw tuin gehaald? Deze kunnen nu dan weer terug geplaatst worden. Ook kunt u nieuwe bloemen en planten plaatsen, zowel in de borders als in losse bloempotten. Wanneer u goed rekening houdt met wanneer welke bloemen en planten in bloei staan en hier juist mee omgaat kunt u de hele lente en zomer genieten van een bloeiende tuin.

Wanneer u nieuwe bloembollen koopt staat vaak aangegeven hoe en hoe diep de bollen geplaatst moeten worden. Plaatst u bollen terug en weet u niet meer hoe of wat? Dan kunt u over het algemeen de diepte van het blad van een handschepje aanhouden. Verder moet u ervoor zorgen dat u de aarde goed losmaakt en de bloembol met de bolle kant naar beneden en de punt omhoog erin legt. Vervolgens kunt u het gat weer dichtgooien en de aarde lichtjes aandrukken.

8. Bemesting

Wij spraken bij het gazon al over het bemesten van het gras, maar weet u dat het ook heel belangrijk is om de rest van uw tuin te bemesten? Borders worden vaak vergeten, of te dun bemest, maar het is juist goed om dik te bemesten. Wanneer u mest gaat toevoegen kunt u kiezen voor een organische meststof, zoals compost en bladaarde, maar u kunt ook mestkorrels in het tuincentrum halen.

9. Aankleding

Zodra uw tuin helemaal als nieuw is wil het nog wel eens gaan kriebelen om nog het een en ander aan te passen. Door het toevoegen van enkele accessoires en door meubels anders neer te zetten kunt u al een compleet nieuwe uitstraling realiseren. Denk daarnaast aan het toevoegen van een mooie vuurschaal in een stoere of romantische stijl, extra kussentjes in een nieuwe kleur voor op de loungeset of kaarsen voor op tafel. Ook het toevoegen van een buitenkleed kan veel voor de uitstraling doen, net als het ophangen van lampjes.

Tuin lenteklaar laten maken

Wellicht is bovenstaand onderhoud wat teveel voor u, bent u geen fan van tuinieren of laat u alles liever door een professioneel bedrijf doen. Dan kunt u uw tuin lenteklaar laten maken door JC Hoveniers. We komen dan bij u langs om te kijken wat er allemaal nodig is, bespreken dit met u en komen zo tot een goed onderhoudsplan. Wanneer wij vervolgens bij u langs zijn geweest kunt u weer genieten van een mooie tuin! Indien gewenst kunnen wij ook aanpassingen doen in uw tuin. Wellicht is niet alles goed de winter doorgekomen en wilt u daarom sommige onderdelen laten vervangen? Of wilt u iets toevoegen in uw tuin om een nieuwe uitstraling te creëren? Dan kan een tuinrenovatie uitkomst bieden. Wij bespreken graag de mogelijkheden met u. Bel direct voor uw tuin lenteklaar maken naar 085 - 106 12 77 of vul ons contactformulier in. Wij gaan graag met u in gesprek!

 
 

Ons werkgebied

Niet alleen Den Haag en omgeving, maar heel Zuid-Holland!

Waarom kiezen voor ons?

  • Vooraf besproken tarieven
  • Jaren lange ervaring
  • VCA Gecertificeerd

Maak een afspraak

JC Hoveniers is u graag vakkundig en snel van dienst. Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Maak direct een afspraak door te bellen naar 085 - 106 12 77.

Offerte aanvragen

Graag eerst een offerte voor u een afspraak maakt? Of wilt u meer informatie over wat wij voor u kunnen betekenen? Vul dan ons offerte formulier in. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

shortcodeCommand = [bono_form]
Image
Aanleg/ontwerp: Geheel nieuwe tuinaanleg en/of tuinontwerp
Onderhoud: Snoeien, boomverzorging en ander seizoensonderhoud
Renovatie: Deelprojecten zoals een nieuwe schutting, vijver of bestrating

Werkgebied

Den Haag, Delft, Den Hoorn, Zoetermeer, Rijswijk, Leidschendam en Voorburg.

Hoofdvestiging